Kinnas sidor
Kinna Lundström
Meny
Start
Bilder
Recept
Vävning
Släkten Karlsson
Göte
Georg
Kuriosa
Tillbaka till lista
Recept nr: 272
Kategori
Basfakta
Smårätter
Pajer
Äggrätter
Grönsaker
Soppa
Såser
Fisk
Skaldjur
Fågel
Kött
Matbröd
Kaffebröd
Mjuka kakor
Småkakor
Dessert
Drycker
Inläggningar
Godis
Hundmat
Nu=Matbröd
Huvudingrediens
Portioner
Tidsåtgång
Ugnsvärme
Recept från
Ingredienser
Tillagning
3 dl rågkross 3 dl russin (eller katrinplommon i bitar) 8 dl vatten 50 g jäst ½ dl mörk sirap 1 msk salt 10-12 dl vetemjöl 5 dl rågmjöl 3 dl filmjölk
Koka upp kross, russin och vatten. Låt stå någon timme, tills krosset svällt, och russinen är så mjuka att de går sönder vid bearbetning (om man gillar hela russin i bröd kokar man bara upp krosset, och lägger i russin när det är ganska svalt) Värm filmjölken till ca 35º. Blanda ner övriga ingredienser, och arbeta degen mycket väl. Tillsätt ev. mer mjöl, men degen bör vara litet rågdegsklibbig. Låt jäsa en timme. Baka ut till portionsbröd. Rulla dem gärna i grovt mjöl Låt jäsa ordentligt, ca 40 min, och grädda ca 15-20 min i 200º.
Kommentar
Mycket bra, lite tunga bröd. Utmärkta att frysa. I originalet häller man kallt vatten på russin och kross och låter det dra över natt, använder rågsikt istf rågmjöl, och 1 dl fil + 2 dl vatten.
Tillbaka utan att spara
Kristina Lundström
kinna@kinnassidor.se