Kinnas sidor
Kinna Lundström
Meny
Start
Bilder
Recept
Vävning
Släkten Karlsson
Göte
Georg
Kuriosa
Tillbaka till lista
Recept nr: 236
Kategori
Basfakta
Smårätter
Pajer
Äggrätter
Grönsaker
Soppa
Såser
Fisk
Skaldjur
Fågel
Kött
Matbröd
Kaffebröd
Mjuka kakor
Småkakor
Dessert
Drycker
Inläggningar
Godis
Hundmat
Nu=Kött
Huvudingrediens
Portioner
Tidsåtgång
Ugnsvärme
Recept från
Ingredienser
Tillagning
1 kg lammkött eller nötkött, gärna med ben 2 tsk salt per liter vatten 15 hela pepparkorn 2 lagerblad 1-2 gul lök 1-2 morot Sås: 1½ msk matfett 3 msk mjöl 4 dl buljong 1 dl grädde 1 äggula ½ dl hackad dill 1-2 msk matättika eller citronsaft ½-1 tsk socker Puré av lök och morot
Lägg köttet i en gryta och täck knappt med vattnet. Koka upp och skumma av. Tillsätt övriga kryddor och grönsaker. Koka 1½- 2 timmar tills köttet är riktigt mört. Ta upp köttet och skör det i bitar. Sila buljongen och passera grönsakerna till puré. Skaka samman mjöl och lite avsvalnad buljong och red av såsen med. Tillsätt purén och resten av buljongen. Låt småkoka 5 min. Blanda äggula och grädde och rör ner i såsen, men låt inte koka efter detta. Smaka av med socker och ättika, och tillsätt dillen. Lägg åter ner köttet och låt det bli varmt.
Kommentar
Med morotspuré i såsen blir dillköttssåsen knallgul men väldigt god.
Tillbaka utan att spara
Kristina Lundström
kinna@kinnassidor.se