Kinnas sidor
Kinna Lundström
Meny
Start
Bilder
Recept
Vävning
Släkten Karlsson
Göte
Georg
Kuriosa
Tillbaka till lista
Recept nr: 105
Kategori
Basfakta
Smårätter
Pajer
Äggrätter
Grönsaker
Soppa
Såser
Fisk
Skaldjur
Fågel
Kött
Matbröd
Kaffebröd
Mjuka kakor
Småkakor
Dessert
Drycker
Inläggningar
Godis
Hundmat
Nu=Mjuka kakor
Huvudingrediens
Portioner
Tidsåtgång
Ugnsvärme
Recept från
Ingredienser
Tillagning
150 g smör 1 dl socker 1 ägg 3½ dl vetemjöl Fyllning: 150 g sötmandel 100 g smör 1½ dl socker 2 ägg ½ tsk vaniljsocker ¼ tsk mald kardemumma 1 krm bakpulver
Gör en mördeg av smör, ägg, socker och mjöl, spara ev ca 1 msk ägg till pensling. Låt degen vila svalt en stund. Kavla ut ca 2/3 av degen och klä en smord form (22 cm diameter) med löstagbar kant med degen. Låt den gå ca 3 cm upp på kanten. Fyllningen: Mal den oskalade mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt. Blanda ned övriga ingredienser. Häll fyllningen i mördegsformen. Grädda 20 min i 175º. Kavla ut resten av degen, och sporra ut cm-breda remsor som läggs i korsmönster över den halvgräddade kakan. Pensla remsorna med ägg. Grädda ytterligare 25 min.
Kommentar
Väldigt god, lite lyxig kaka
Tillbaka utan att spara
Kristina Lundström
kinna@kinnassidor.se